Έκπληκτοι οι Γερμανοί βιομήχανοι με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

«Η πρόοδος που σημείωσαν οι χώρες της κρίσης είναι μεγαλύτερη από ό,τι ανέμεναν πολλοί», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο σε επιστολή του, ενόψει των ευρωεκλογών, που απευθύνεται σε 1.000 στελέχη της του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου. «Προς έκπληξη μου, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην κατάταξη των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», παρατηρεί ο Ούλριχ Γκρίλο, προσθέτοντας ότι «η εξυγίανση των δημοσιονομικών στις χώρες της κρίσης συντελέστηκε με μεγαλύτερη συνέπεια σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία».

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι η επιστολή επισημαίνει ότι «οι περισσότερες χώρες της κρίσης έγιναν πιο ευέλικτες». Ο Γκρίλο παραπέμπει στην υποχώρηση των εισαγωγών, οι οποίες στο παρελθόν είχαν εκτιναχθεί και οι οποίες πλησιάζουν τώρα σε μια υγιή ισορροπία στα εμπορικά ισοζύγια των χωρών της κρίσης.

Το ίδιο θετική είναι η αποτίμηση του Ούλριχ Γκρίλο όσον αφορά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ESM. «Ο εν λόγω μηχανισμός κάλυψε ένα θεσμικό κενό», εκτιμά ο πρόεδρος των γερμανών βιομηχάνων, προσθέτοντας ότι «στο παρελθόν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός ο οποίος να βοηθά τις χώρες του ευρώ στον απαιτούμενο βαθμό, σε περίπτωση που αυτές θα κινδύνευαν να αποκλειστούν από τις κεφαλαιαγορές».

Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για τον Ούλριχ Γκρίλο είναι η σύνδεση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την ευρωπαϊκή πίεση για μεταρρυθμίσεις. «Χωρίς τους όρους και την συνεπή δράση της Τρόικας,…οι μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας δεν θα σημείωναν τέτοια πρόοδο», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

SHARE