Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

 

«H μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη που θεμελίωσε την δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι εδώ και κάνει το χρέος της στην πατρίδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο 9ο συνέδριο του κόμματος που γίνεται στο Στάδιο Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο.

«Πριν από ένα χρόνο αναλάβαμε την διακυβέρνηση με μία τρικομματική συνεργασία σε συνθήκες δραματικές. Μέσα σε ένα χρόνο διαψεύσαμε όλα τα σενάρια της καταστροφής. Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ με την αναγγελία του αγωγού ΤΑΡ βάζουμε την χώρα για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο, την καθιστούμε πόλο επενδύσεων δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ήταν η καλύτερη είδηση τα τελευταία δέκα χρόνια και θα υπάρξουν περισσότερες.

Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Προσπαθούμε να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να ανακουφίσουμε τον κόσμο και να βγούμε από τα μνημόνια. Ξέρουμε ότι για να ξεφύγεις από τους δανειστές σου πρέπει να πάψεις να έχει ανάγκη από δανεικά. Η Ελλάδα γίνεται ελκυστική για επενδύσεις, προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ ενώ το πρόβλημα με την ΔΕΠΑ γρήγορα θα ξεπεραστεί. Κάποιοι βιάστηκαν αλλά δεν ήξεραν ότι ερχόταν πίσω ο ΤΑΡ. Προτιμώ να κερδίζει η χώρα και να στεναχωριέται ο κ. Τσίπρας. Αύριο θα γίνει και παραγωγός ενέργειας η χώρα μας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στις συντεχνιακές τακτικές τις οποίες με σαφή τρόπο περιέγραψε ότι υποθάλπει η αριστερή αντιπολίτευση”. Επίθεση όμως εξαπέλυσε και στους νεοναζί “που ιδεολογία τους είναι το μίσος και εκθέτουν την Ελλάδα. Και τα δύο άκρα εύχονται να αποτύχει η Ελλάδα. Σήμερα τους το λέμε ξεκάθαρα δεν θα τους αφήσουμε”.

Η νέα Ελλάδα που οικοδομούμε είναι πάνω από κόμματα και θα την πετύχουμε όλοι μαζί. Αυτή η παράταξη ανοίγει τα φτερά της. “To χρέος μας έχει όνομα και είναι νέα Ελλάδα” είπε και έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας τους στίχους του Πάμπλο Νερούντα: “Θα σε υποχρεώσουμε πατρίδα θα σε υποχρεώσουμε Ελλάδα να κάνεις θαύματα γιατί μέσα μας βρίσκεσαι εσύ με την ελπίδα και το θαύμα”.

ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ
Για το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ αναγνώρισε την συμβολή τους στο έργο του τελευταίου χρόνου αν  και επισήμανε ότι θα έχουν πάντα διαφορετικές πορείες. “Στις κρίσιμες στιγμές αν η πατρίδα το απαιτεί ένα κόμμα οφείλει να υπηρετεί την πατρίδα” είπε ο κ. Σαμαράς σε μία έμμεση αναφορά για την παρούσα συγκυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε ότι στόχος της δικομματικής πια κυβέρνησης είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία. “Η σωτηρία της Ελλάδας σημαίνει παραμονή στην Ευρώπη και αυτό τον στόχο τον πετύχαμε όλοι μαζί.

Η ΕΡΤ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες περάσαμε μία μεγάλη δοκιμασία γιατί είχαμε το θάρρος να κλείσουμε την αμαρτωλή ΕΡΤ που ήταν κάστρο των βολεμένων. Καταργήσαμε την ΕΡΤ για να αποκτήσουμε πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. “Έπρεπε να την αφήσουμε ενώ επιβάλλουμε θυσίες σε όλο τον λαό, έπρεπε να αφήσουμε την σπατάλη, τις υπερωρίες τα σκάνδαλα που ανακαλύπτει και η εισαγγελία;” ρώτησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι “στέλνουμε το μήνυμα σε όλους”. Προχωράμε με το νόμο κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο είπε στέλνοντας μήνυμα στους εργαζόμενους που συνεχίζουν την κατάληψή τους. Στην ΕΡΤ διέπραξαν σφάλματα όλοι όσοι κυβέρνησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διόριζαν αλλά κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς. Η νέα δημόσια τηλεόραση θα είναι μακρυά από κομματικές επιρροές και θα στελεχωθεί αξιοκρατικά. Για να κλείσουμε με την αμαρτωλή ΕΡΤ εμείς μπαίνουμε μπροστά για να ξεπεράσουμε την κατάσταση αυτή, δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις χωρίς συγκρούσεις με τα κάστρα των βολεμένων, αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ακολούθως περιέγραψε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα λέγοντας ότι “είναι για μία χώρα που θα βασίζεται στις δυνάμεις της και όχι σε δανεικά και να αξιοποιεί τον πλούτο του ανθρώπινου δυναμικού της. Δεν θα πάει χαμένο κανένα μυαλό κανένα ταλέντο. Δεύτερον θέλουμε μία χώρα που να υπερασπίζεται τα εθνικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει συμμετέχοντας στα διεθνή δρώμενα και μπορεί να γίνει μαζί με την Κύπρο παράγοντας σταθερότητας στην Μεσόγειο και οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Δεν αναζητούμε υιοθεσία από κανέναν, μπορούμε να κερδίσουμε τον σεβασμό όλων. Τρίτον πηγή δύναμης είναι η δημοκρατία μας αλλά δημοκρατία δεν είναι το κομματικό κράτος και τα προνόμια των συντεχνιών. Δημοκρατία είναι σταθερότητα και δημοκρατική τάξη όπου κανείς δεν εκβιάζει και στο δημόσιο συμφέρον υποτάσσονται τα πάντα και οι πάντες. Πηγή δύναμης στην Ελλάδα που χτίζουμε είναι ο πολιτισμός μας, ο ελληνικός πολιτισμός είναι η μήτρα του σύγχρονου πολιτισμού.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 15% ΑΛΛΑ…ΣΕ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ

Συνεχίζοντας την ομιλία του έδωσε έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση. “Η Ελλάδα ήταν γεμάτη στρεβλώσεις, σήμερα τις καταργούμε. Επιχειρηματικότητα σημαίνει χαμηλή φορολογία και πόλεμο στην γραφειοκρατία, την γραφειοκρατία την καταπολεμούμε, όσον αφορά την φορολογία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα, δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά, ωστόσο διευρύνουμε την φορολογική βάση. Στόχος μου είναι να φθάσουμε στο 15% τον φόρο σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη αν δεν μειώσει τους φόρους. Θα το πετύχουμε σε 4 με 5 χρόνια” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της παράταξης για κατοχύρωση της ασφάλειας του πολίτη και έδωσε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία. “Στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς μας αξίζει καλύτερη μεταχείριση” είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι “η χώρα μας υπέστη μία άοπλη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Απελπισμένοι άνθρωποι από διάφορες ταραγμένες περιοχές του κόσμου αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη και παγιδεύονται. Τους βλέπουμε με συμπάθεια αλλά δεν τους αντέχει ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά η χώρα μας. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, απλώς δεν γίνεται. Μέσα σε ένα χρόνο μειώσαμε την είσοδο στο ελάχιστο ενώ τους προωθούμε στις χώρες τους αλλά είναι δύσκολο έργο”.

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Άλλη αρχή της παράταξης συνέχισε ο κ. Σαμαράς είναι το εθνικό συμφέρον: “το έθνος μας ενώνει,το έθνος είναι η κοινή πατρίδα που έχουν οι πολίτες, χώρες χωρίς εθνική υπόσταση δεν είναι χώρες είναι χώροι πιόνια στα χέρια των ισχυρών. Η Ελλάδα είναι χώρα όχι χώρος και οι Έλληνες είναι λαός δεν είναι πληθυσμός”. Το εθνικό συμφέρον είναι απόλυτα συμβατό με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της παράταξης είναι ακόμη ο πρωθυπουργός. Μίλησε και για τις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και τα Σκόπια: “Αν θέλουν τα Σκόπια να μπουν στην Ευρώπη θα τα βοηθήσουμε αλλά πρέπει να παραιτηθούν από τον αλυτρωτισμό τους και να συμφωνήσουν σε ένα όνομα για κάθε χρήση που δεν θα θίγει την ελληνικότητα της Μακεδονίας”.

‘ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΠΙ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ο κ. Σαμαράς προσήλθε στο Συνέδριο της ΝΔ λίγο μετά τις 20:00, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Γεωργία. Χαιρέτισε τα στελέχη και τους αντιπροσώπους των κομμάτων μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με τους περίπου 4.000 συνέδρους να τον χειροκροτούν όρθιοι.

Ο πρωθυπουργός ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ομιλία του στο 9ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο μετά από λίγα λεπτά συνέχισε. Ο κ. Σαμαράς τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρείται από γαστρίτιδα, σύμφωνα με πληροφορίες και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του.

Η ΝΔ προσκάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από την Χρυσή Αυγή. Εξαίρεσε έτσι και το ΛΑΟΣ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη παρά την φιλολογία που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για το άνοιγμα Σαμαρά στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Από το ΠΑΣΟΚ απηύθυνε χαιρετισμό ο γραμματέας του κ. Νίκος Ανδρουλάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ο γραμματέας του κ. Δημήτρης Βίτσας και από το ΚΚΕ ο κ. Γιάννης Γκιόκας.

sam karamanlhsΘερμής υποδοχής, με παρατεταμένο χειροκρότημα από τα μέλη του συνεδρίου, έτυχε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

«Η συνοδοιπορία μας δοκιμάστηκε από λάθη και παραλείψεις και οδήγησε στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση» ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «στην πορεία θα βρεθούν σημεία σύγκλισης».

«Η τρόικα δεν μετριάζει αλλά εντείνει την ανάγκη να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που να έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα τον καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε: «ο λαός υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Στην διαπίστωση συμφωνούμε αλλά τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις αιτίες και στην διέξοδο από την κρίση.

Έχει αποδειχθεί ότι οι μορφές διαχείρισης του συστήματος φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές δεν τον απαλλάσσουν από τις αντιφάσεις του. Η ανάπτυξη αν έρθει θα είναι με υψηλή ανεργία και περιορισμούς και θα συνοδευθεί από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Ο λαός πρέπει να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανάπτυξης με φτώχεια και να πάρει στα χέρια του τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η θεωρία των άκρων που τσουβαλιάζει τους εργατικούς αγώνες με άλλες μορφές ακόμη και φασιστικές».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι την κυβέρνηση δεν την γέννησε η ιδεολογική συμπόρευση αλλά η εθνική ανάγκη και πως «στη νέα προγραμματική συμφωνία προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιες. Μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα, στην λειτουργία της αγοράς, μεταρρύθμιση στο κράτος με αξιολόγηση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού».

Ο Δημήτρης Βίτσας, στη σύντομη ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τα δημοκρατικά κόμματα να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του φασισμού. «Η χώρα βρίσκεται κάτω από τον ζυγό των μνημονίων. Χρέος όλων είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται να έχουν την έγκριση του λαού και να μη αφήσουν χώρο στον φασισμό να αναπτυχθεί. Οφείλουμε για το καλό του λαού μας να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα» είπε.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα φανούν και οι νέοι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα μετά από ένα χρόνο πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά.

SHARE