>«Κούρεμα» έως 35% δεν οδηγεί τις τράπεζες στο ΤΧΣ

>
Στην περίπτωση που το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων προσδιοριστεί στο 30-35%, τότε κάποιες τράπεζες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αν το «κούρεμα» κινηθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την ανάγκη χρηματοδότησης από το ΤΧΣ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ταμείου δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών που θα προσφύγουν σε αυτό, με δεδομένο ότι οι τράπεζες και κατ’ επέκταση το σημερινό τους μάνατζμεντ, έχουν επιδείξει σημαντική αντίσταση στο πλήγμα που έχουν δεχθεί από τη δημοσιονομική κρίση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με βάση το επικείμενο βαθύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους της Blackrock, συνάγουν το συμπέρασμα ότι οι οποιεσδήποτε κρατικοποιήσεις τραπεζών τοποθετούνται χρονικά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Σήμερα το ταμείο διαθέτει κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 250 εκατ. θα διατεθούν στην πρώτη τράπεζα που έχει περάσει υπό τον έλεγχο του, την Proton Bank, ενώ υπάρχει ένα επιπλέον 1 δισ. ευρώ για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αντληθεί από το ταμείο εντός 24 ωρών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το πρώτο μνημόνιο, τα κεφάλαια που προορίζονταν για το ταμείο ήταν ύψους 10 δισ. ευρώ, ποσό που ανήλθε σε 30 δισ. ευρώ με τις αποφάσεις της 21 Ιουλίου. Στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου συμμετέχουν δύο μέλη της τρόικας, ένας από την ΕΚΤ και ένας από την Κομισιόν, η συμβολή των οποίων είναι σημαντική καθώς μεταφέρουν τεχνογνωσία στη διοίκηση του ταμείου.

SHARE