>«Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα», «Aφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε»

>
Με την αισιόδοξη φράση «το μάτι του οικονομικού κυκλώνα είναι ήδη πίσω μας και ας έχουμε ακόμα την αίσθηση ότι είναι ακόμα εδώ» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, κάλεσε τους συμμετέχοντες στην απογευματινή συζήτηση να μιλήσουν για την εμπειρία τους.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό τον ερώτησε εάν τα προβλήματα της χώρα απορρέουν από τη γενικότερη χρηματοπιστωτική κρίση ή οι ρίζες είναι βαθύτερες στα διαρθρωτικά προβλήματα. Επίσης εάν η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση ή εάν υπάρχουν παρόμοιοι κίνδυνοι και για άλλες χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι ευθύνη της Ελλάδας να επιλύσει την κρίση της». «Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα», είπε, «έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά ήταν κακοδιοικούμενη».

Έκλεισε την δεκάλεπτη παρέμβασή του με τα λόγια: «Αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε ότι έχουμε προβλήματα, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε», προκαλώντας το έντομο χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Τα λόγια αυτά που έδειχναν μια σχετική αγανάκτηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν αφορούσαν τους παρευρισκόμενους αλλά τους δημοσιογράφους, τους αναλυτές, αυτούς που σκορπίζουν φήμες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αρνητικό για τη χώρα.

Προηγούμενα ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε τα αποτελέσματα της δράσης του και των προσπαθειών που έχει κάνει ως τώρα ο ελληνικός λαός.

Υπογράμμισε ότι παρά τα δημοσιεύματα στον τύπο η Ελλάδα είχε «εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε ένα χρόνο: μείωσε κατά 5% το έλλειμμα και κατά 7,2% το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, χάρις στα δραστικά μέτρα».

Ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2011 οι ρυθμοί ανάπτυξης απέκτησαν θετικό πρόσημο, ενώ στους τελευταίους 5-6 μήνες οι εξαγωγές αυξήθηκαν μηνιαίως και κατά μέσον όρο κατά 35%.

Το γεγονός αυτό δείχνει, είπε ο πρωθυπουργός, ότι ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται. Παράλληλα μειώνουμε τον πληθωρισμό, αυξήσαμε την ανταγωνιστικότητά μας και περιμένουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά.

Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για περισσότερη διαφάνεια, για το συνταξιοδοτικό, για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα βάσει του λεγόμενου «σκανδιναβικού» μοντέλου. Ειδικά για το φορολογικό δήλωσε ότι λόγω του ότι ήταν άδικο, δημιούργησε την κουλτούρα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του Ινστιτούτου του Μπρούκλιν, η οποία παραλληλίζει την Ελλάδα με τη Χιλή. Υποστήριξε ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ότι η Χιλή, μετά τη δικτατορία, απέκτησε υγιείς υποδομές για τη ρύθμιση και την ανάπτυξη της οικονομίας της και δημιούργησε διαφάνεια.

Στην Ελλάδα δεν κάναμε το ίδιο είπε και πρόσθεσε τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου ότι μέσω διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορούσε και η Ελλάδα να εξοικονομήσει 4-8% του ΑΕΠ ετησίως.

Το πρώτο που θα έπρεπε να είχαμε να κάνει και εμείς ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές, είπε, γιατί έτσι θα είχαμε επιλύσει την κρίση και το πρόβλημα του χρέους μας.

Υποστήριξε επίσης ότι εντός της ευρωζώνης υπήρχε ένα είδος προστασίας που δεν επέτρεψε στη χώρα να αντιληφθεί τις διαρθρωτικές αδυναμίες.

Απαντώντας στο ερώτημα του Αγχελ Γκούρια για το εάν η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το 2008 το πρόβλημα του γενικότερου δημοσιονομικού συστήματος ήταν ότι δεν υπήρχε διακυβέρνηση. Υπήρχε μια φούσκα ευφορίας, και παράλληλα υπήρχαν φόβοι για το παραμικρό. Ο ελάχιστος κίνδυνος που έκανε τα spread να εκτοξεύονται και δυσκολεύουν την Ελλάδα στο δανεισμό της.

Υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε αντίθεση με τις πολιτικές αποφάσεις που είναι πιο αργές. Η ταχύτητα των αγορών δεν είναι απαραίτητα κακό, είπε ο πρωθυπουργός, όταν όμως επισκιάζουν το πολιτικό σύστημα, είναι πρόβλημα δημοκρατίας γιατί υποσκάπτει βαθιά το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών μας.

Αναφέρθηκε, τέλος, στις ανισότητες εντός των κρατών αλλά και ανάμεσα στα κράτη, για τους «φορολογικούς παραδείσους» και για τον «συντελεστή ευτυχίας των πολιτών» που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους ηγέτες. Κατέληξε δε με την έκκληση- αγανάκτηση «αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε».

Μετά το τέλος της ομιλίας του, παίρνοντας το λόγο ο κ. Γκούρια αναφέρθηκε στα λόγια του προέδρου της ΕΕ Βαν Ρομπέι που δήλωσε ότι θεωρείτο ως επιτυχημένος υπουργός Οικονομίας γιατί μείωσε το έλλειμμα στο Βέλγιο κατά 6% του ΑΕΠ μέσα σε έξι χρόνια. Η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα της κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Γκούρια, προκαλώντας το χειροκρότημα των παρισταμένων.

SHARE